Evenementen

Vorige maand Maart 2020 Volgende maand
Z M D W D V Z
week 10 1 2 3 4 5 6 7
week 11 8 9 10 11 12 13 14
week 12 15 16 17 18 19 20 21
week 13 22 23 24 25 26 27 28
week 14 29 30 31

Historie

40 JAAR NCN: DE SPECIALE JUBILEUMEDITIE VAN ONS CLUBBLAD "UNAPPROACHABLE" GEMAAKT DOOR NANCY KOORN EN HANS MIJNDERS

Een stukje historie van de NCN.


We schrijven 10 aug.1973, de oliecrisis dient zich aan en ook het gefuseerde Norton Villiers Triumph concern zit volop in de problemen.

In het welbekende blad "Motor" verschijnt in de rubriek "de brievenbus"een vraag: of er ook een Norton club bestaat en zo ja wat het contactadres is.Het antwoord van de "Motor" redaktie was: Wij geloven niet dat er een is!

De winter van 1973 komt en op 7 dec. verschijnt er weer in dezelfde rubriek een ingezonden brief.Deze vertelt in het kort dat er een Norton Owners Club bestaat in Engeland doch dat er geen nederlands afdeling van bestaat.Je kon wel lid worden maar daar had je natuurlijk niet zoveel aan.Nadere inlichtingen konden belangstellenden krijgen bij ene C.J.J.van Schaik in Utrecht.

Op 8 febr. 1974 verschijnt er een laatste ingezonden stuk in het blad "Motor", hierin schrijft deze zelfde meneer van Schaik dat hij naar aanleiding van zijn schrijven in december een 5-tal reacties heeft gehad.Naar aanleiding daarvan wil hij het initiatief nemen om een Nederlands Norton Club op te richten.

Via dit schrijven wil hij dan ook iedereen oproepen om zich met hem in verbinding te stellen.De Hr.van Schaik heeft toen een datum en locatie geprikt waar al deze aspirant leden werden uitgenodigd.Op deze gedenkwaardige dag 15 April 1974 werd de eerste Algemene Leden Vergadering gehouden ter oprichting van de Norton Owners Club Nederland.In mei dat jaar verschijnt dan ook het eerste clubblaadje, het ons zo welbekende "Unapproachable".

Dit "lijvige"blaadje bevatte maar liefst 9 pagina's, keurig getypt en gecopieerd door de toenmalige kersverse redaktie.Het lidmaatschap werd vastgesteld op 4 gulden per maand (?), hiervan moest nog en deel afgestaan worden aan het zgn. "branche-lidmaatschap"van de NOCE.Volgens de toen gepubliceerde ledenlijst bedroeg het aantal clubleden toen al zo'n 70 personen.

Leuk detail is dat er (toen nog) geen Triumph-club bestond en het bestuur van de NOCN besloot dat ook bezitters van een Triumph werden toegelaten tot de club, ware het dan wel als donateur!

ncn_logo1974.jpgOp 28 febr.1980 dienen zich de eerste problemen aan met ons toenmalige clublogo (zie hierboven).We zijn dan wel zelfstandig dus mogen in strijd (!) met de NOCE niet de naam OWNERS club voeren. Er volg al spoedig een nieuw logo (de cirkelvormige) en vanaf dat moment zijn we echt onafhankelijk van de engelse Norton Owners Club.

ncn_logo1980.jpg

Ledenaantal van 1981 stond toen op 219 leden.Er was inmiddels een clubarchief voor allerlei documentatie en het eerste doordouwers-treffen had in het begin van dat jaar plaats gehad. Dit doordouwerstreffen was het eerste treffen van het nieuwe jaar en vond meestal onder barre omstandigheden plaats (sneeuw, ijs, koude etc.)

1981 ook een crisis jaar, er verschijnt slechts 1 clubblad en een 3 blz. tellende noodeditie.Door slecht bestuur en wankelende financien zit de club bijna aan de grond.Op de ALV van 31 januari1982 word er een nieuw bestuur gekozen, er kwam ook een daadkrachtige voorzitter die de woorden van de secretaris kracht bijzette en 1982 toch een goed draaiend Norton-jaar liet worden.

1984, eerste lustrum, 10 jaar Norton Club Nederland, feest in Diepenheim, 145 leden bezochten dit evenement. (meer dan 50% opkomst!) Het Fameuze werkplaatshandboek in het nederlands voor de Commando 750/850 verschijnt door noeste arbeid van voorzitter en secretaris.De oplage bedroeg 750 (!) stuks en is natuurklijk inmiddels volledig verkocht en een gewild collectors item.

ncn-logo1983.jpg1987, weer een primeur dat jaar: een Norton Commando 750 onderdelen boek in dezelfde stijl als het werkplaatshandboek.Als je nog niet wist hoe je Norton er van binnen uit zag dan wist je het nu.

1988 werd de INR gehouden in Nederland in Don Bosco den Haag. Leuk feit was dat de escorterende motoragenten na de toerrit nog even op de Nortons wilden rijden! Ook het jaar van een nieuw evenement, de "Unapproachable evening", dit om de lange wintermaanden toch iets voor de leden te organiseren. Roger Thitchmarsh bijt de spits af met framebouw, wielgeometrie en andere wetenswaardigheden.

1989: het 15 jarig bestaan, hoogtepunt het complete F1 John Player Norton Race-team bezoekt ons clubtreffen in Eesergroen. De 850 Commando van onze huidige voorzitter Johan Swierenga word door een helmloze Trevor Nation al wheeliënd door de straat gereden, tot grote verbazing van alle aanwezigen! Ook ontvingen de heren coureurs als dank voor hun bezoek, de heuse oerdegelijke hollands klompen....

1990 De firma White Power word bezocht (nederlands fabrikaat schokbrekers) met een perfekte voorlichting over alles wat met vering te maken heeft.

Copyright © Norton Club Nederland 2015. All Rights Reserved.

 Deze Site gebruikt Cookies